آرد سمولینا چیست و از کجا بخریم؟ – از خواص تا طرز استفاده و کاربردها
سمولینا یکی از آن کلماتی است که خیلی شیکتر از آنچه که است به نظر میرسد اما واقعا سمولینا و آرد سمولینا چیست؟ احتمالا اگر از علاقهمندان ماکارونی باشید قطعا کلمه سمولینا و آرد سمولینا را حتما شنیدهاید. اما اگر قبلا در مورد آن نشنیدهاید، نگران نباشید! ما تمام اطلاعاتی را که باید در مورد سمولینا بدانید جمعآوری کردهایم. در ادامه این مقاله با هم بررسی میکنیم که آرد سمولینا چیست، چه زمانی باید از آن استفاده کرد و حتی در صورت نیاز چگونه آن را جایگزین کرد.
آرد سمولینا چیست ؟
سمولینا که به آن آرد ماکارونی هم گفته میشود، نوعی آرد است که از گندم دوروم تهیه میشود. البته مطمئنا شما با آرد و نان آشنا هستید، اما نکته مهم این است که آرد انواع مختلفی دارد و اصطلاح عمومی و رایجی که اکثر ما از آرد شنیدهایم همان پودری است که گندم معمولی تهیه میشود و چیزی حدود ۸۰ درصد یا بیشتر از کل برداشت گندم جهان به آرد تبدیل میشود.
اما سمولینا گونهای گندم به نام گندم دوروم تهیه میشود که با نامهای دیگری از جمله گندم پاستا و گندم ماکارونی هم معروف است. گندم دوروم عمدتا در خاورمیانه رشد میکند و حدود ۵ تا ۸ درصد از کل میزان گندم کشت شده جهان را تشکیل میدهد.
اگر به خواربارفروشیهای محلتان مراجعه کنید احتمالا درست در کنار آرد همه منظوره میتوانید آرد سمولینا را هم پیدا کنید، فقط نکته و به عبارتی تفاوت اصلی این است که سمولینا کمی درشتتر از آرد سنتی است و حتی تیرهتر و طلاییتر به نظر میرسد. البته خوب است همین جا به این نکته هم اشاره کنیم که شکل ظاهری آرد سمولینا به گونههای مختلف گندمی که از آن تهیه میشود بستگی دارد و ظاهر آرد همیشه نشان از نوع خاصی از گندم نیست.
یکی دیگر از تفاوتهای بارز سمولینا و آرد گندم معمولی این است که سمولینا میتواند عطر خاکیتری نسبت به آرد گندم معمولی داشته باشد اما به احتمال زیاد تا زمانی که به خانه نرسیدهاید متوجه آن عطر نخواهید شد.
طرز استفاده و کاربرد آرد سمولینا چیست ؟
حالا که متوجه شدید آرد سمولینا چیست خوب است با کاربرد آرد سمولینا و طرز استفاده آن هم آشنا شوید. خوب است همین ابتدا بدانید که سمولینا بیشتر در ایتالیا استفاده میشود. به همین دلیل است که مردم از آن به عنوان آرد ماکارونی یا گندم ماکارونی هم یاد میکنند، چون اولین کاربرد سمولینا در تهیه پاستا یا ماکارونی است.
دلیل اصلی اینکه مردم ترجیح میدهند ماکارونی با آرد سمولینا خریداری کنند این است که سمولینا گلوتن بسیار بالایی دارد و همین گلوتن به حفظ شکل پاستا در طول پخت کمک میکند.
کاربردهای اصلی آرد سمولینا در دنیا
- یکی دیگر از کاربردهای سمولینا که بیشتر در نیجریه مرسوم است، مخلوط کردن آن با آب و استفاده از آن در سوپ یا خورش است.
- کوسکوس نام یکی دیگر از غذاهایی است که در بخشهایی از آفریقا و سایر نقاط جهان با آرد سمولینا درست میشود.
- در کشورهای اروپایی از سمولینا برای تهیه پودینگهای شیرین هم استفاده میشود و حتی با آن نوعی فرنی تهیه میشود.
- اما در کنار تمام موارد شاید بد نباشد طرز تهیه ملوماکرونا؛ شیرینی کریسمس یونانی که در آن آرد سمولینا استفاده میشود را در کنار راویولی که با نوعی ماکارونی که از آرد سمولینا تهیه میشود، هم آشنا شوید.
با وجود تمام کاربردهای سمولینا که تا اینجا به آنها اشاره کردیم، اصلیترین کاربرد سمولینا به تهیه ماکارونی برمیگردد و خب، چون ماکارونی یا همان پاستا غذای اصلی ایتالیا و مناطق اطراف آن است، میتوان گفت سمولینا ایتالیایی است.
شاید تا به حال از خود پرسیده باشید که چرا پاستا معمولا زرد رنگ است؟ در پاسخ به این سوال همانطور که بالا هم اشاره کردیم باید بگوییم زردی پاستا به رنگ طلایی آرد سمولینا مربوط است.
انواع دیگر آرد سمولینا چیست ؟
واقعیت این است که داستان سمولینا و دستهبندی انواع آن کمی گیجکننده است. یکی از مواردی که ممکن است هنگام جستجوی سمولینا در قفسههای مغازهها با آن روبرو شوید این است که، تعداد بیشماری از محصولات دیگر مثل بلغور ذرت یا بلغور برنج است که گفته میشود سمولینا هستند، اما در واقع این دانهها اصلا سمولینا نیستند. دلیل اینکه آنها را به این عنوان برچسبگذاری میکنند احتمالا این است که آنها هم مثل سمولینا از دسته آردهای درشت دانه در مقایسه با آردهای دانهریز هستند.
با این حال، اگر سمولینا واقعا همانچیزی است که نیاز دارید، بهتر است از مشابههای آن اجتناب کنید؛ اگرچه در کل، آردهای دانه درشت خواص خاصی در پخت دارند اما قدرت واقعی سمولینا نسبت به دیگر آردها به محتوای بالای گلوتن و پروتئین آن برمیگردد. پس فقط به دنبال سمولینا دوروم باشید!
فواید و خطرات سلامتی سمولینا
خب حالا که دقیق میدانید آرد سمولینا چیست و انواع آن چیست؟ خوب است با خواص و خطرات احتمالی مصرف این آرد هم آشنا شوید. برای این که خواص و فواید و البته خطرات سمولینا را بررسی کنیم ابتدا، باز هم این مورد را یادآوری میکنیم که سمولینا نوعی آرد محبوب است که در غذاهای بسیاری از جمله ماکارونی، کوسکوس، بلغور، رشته فرنگی و بسیاری از دسرها و نانها رد پایش را میتوانید پیدا کنید و حتی در برخی از مناطق جنوب آسیا به آن سوجی میگویند. اما اگر بدن شما نسبت به آن حساسیت داشته باشد هیچکدام از غذاها و مواد غذایی که با این ماده غذایی تهیه میشود دیگر برایتان لذتبخش و جذاب نخواهند بود. پس سمولینا همانقدر که پرخاصیت است، میتواند برای عدهای خطرناک باشد. بیماری سلیاک، که بیماری عدم تحمل گلوتن یا آلرژی به گندم است و با عدم تحمل گلوتن متفاوت است یکی از مواردی است که اگر به آن مبتلا هستید باید نسبت به مصرف سمولینا گوش به زنگ باشید.
از سوی دیگر خوب است این را هم به خاطر داشته باشید که سمولینا کمی کربوهیدرات بالایی دارد، بنابراین اگر مراقب مصرف کربوهیدرات خود هستید، در خوردن مواد غذایی حاوی آرد سمولینا زیادهروی نکنید!
خواص آرد سمولینا چیست؟
برای بررسی خواص آرد سمولینا باید ابتدا ارزش غذایی آن را بررسی کنیم، اما به طور کلی میتوانیم بگوییم داشتن سلنیوم که یک آنتی اکسیدان برای جلوگیری از بیماری قلبی است، یکی از فواید سمولینا به شمار میآید.
سمولینا سرشار از فولات
فولات یک ویتامین B است که وقتی به عنوان مکمل مصرف یا به غذا اضافه میشود، به عنوان اسید فولیک هم شناخته میشود. آرد سمولینا سرشار از فولات است، طوریکه یک فنجان سمولینا چیزی حدود سهچهارم فولات مورد نیاز بدن در روز را تامین میکند.
فولات در دوران بارداری برای رشد سالم کودک شما مهم است چون به جلوگیری از ایجاد مشکلات عصبی مانند اسپینا بیفیدا که شکاف مادرزاد مهرههای ستون فقرات است، کمک میکند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه میکند که زنان باردار علاوه بر خوردن غذاهای غنی از فولات، روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند.
آرد سمولینا سرشار از پروتئین
هر سلول در بدن شما حاوی پروتئین است و پروتئین هم از اسیدهای آمینه ساخته میشود. بدن شما آمینو اسیدهای زیادی میسازد، اما ۹ تا از آنها باید از غذایی که میخورید تامین شود. آرد سمولینا یکی از غذاهای مناسب برای تامین پروتیئن مورد نیاز بدنتان است.
سمولینا سرشار از آهن
اگر اخیرا احساس خستگی میکنید، ممکن است کمبود آهن داشته باشید. نداشتن آهن کافی در بدن یکی از دلایل کمخونی است که در صورت کمبود گلبولهای قرمز ایجاد میشود و درمان آن وابسته به مصرف آهن مورد نیاز خون است.
بدن شما از غذاهایی که میخورید آهن دریافت میکند. مردان به ۸ میلیگرم آهن در روز و زنان به ۱۸ میلیگرم آهن در روز نیاز دارند. اگر باردار هستید، این عدد به ۲۷ میلیگرم باید برسد.
از آنجایی که بلغور گندم دوروم از نوع گیاهی است، آهن موجود در آن از نوع غیرهم است. بدن شما این نوع آهن را مانند آهن هِم که در گوشت، مرغ و غذاهای دریایی یافت میشود، جذب نمیکند اما میتوانید با خوردن سمولینا در کنار غذاهای غنی از ویتامین C، میزان جذب آهن غیرهم را افزایش دهید.
سمولینا، آردی با شاخص گلیسمی پایین و مناسب افراد دیابتی
شاخص گلیسمی معیاری است که نشان میدهد بدن شما با چه سرعتی میتواند غذا را هضم کند و آن را به قند خون تبدیل کند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که خوردن غذاهایی که شاخص گلیسمی پایینتری دارند ممکن است به افراد مبتلا به دیابت کمک کند. شاخص گلیسمی پاستا تهیه شده از بلغور گندم دوروم بسیار کمتر از ماکارونی تهیه شده از گندم معمولی است.
ارزش غذایی یک پیمانه آرد سمولینا | میزان |
کالری | ۶۰۱ |
پروتئین | ۲۱٫۲ گرم |
چربی | ۱٫۷۵ گرم |
فیبر | ۶٫۵۱ گرم |
آهن | ۷٫۲۸ میلیگرم |
فولات | ۳۰۶ میکروگرم |
آیا سمولینا فاقد گلوتن است؟
جواب کوتاه به این سوال، نه است. گلوتن نوعی پروتئین است و حدود ۸۰ درصد پروتئین گندم را گلوتن تشکیل میدهد.
از آنجایی که آرد سمولینا رنگ خود را از دانههای گندم دوروم طلایی میگیرد، ممکن است آن را با آرد ذرت اشتباه بگیرید. اما سمولینا بدون گلوتن نیست و به همین دلیل، برای افراد مبتلا به بیماریهای مرتبط با گلوتن و گندم مصرف سمولینا خوب نیست.
آرد سمولینا را از کجا بخریم؟
حالا که کامل میدانید آرد سمولینا چیست احتمالا برایتان سوال شده که آرد سمولینا را از کجا میتوان خرید؟ باید به شما بگوییم این آرد چون هنوز خیلی در کشور ما جا نیافتاده است کمیاب است اما آرد سمولینا را میتوانید از فروشگاهها و قنادیها خریداری کنید.
سمولینا نوعی آرد زرد کمرنگ است که از گندم دوروم تهیه میشود. گندم دوروم سختترین نوع گندم است، به این معنی که پروتئین و گلوتن بالایی دارد و در برابر آسیاب کردن بسیار مقاوم است. فرآیند آسیاب گندم دوروم منجر به ایجاد دانههای درشت گندم میشود که به نام آرد سمولینا شناخته میشود.
آرد سمولینا طلاییتر و تیرهتر از آرد همه منظوره به نظر میرسد و دارای عطر خاکی است.
اگرچه آرد سمولینا معمولا برای تهیه ماکارونی ایدهآل است اما میتوان آن را به جای انواع دیگر آرد هم استفاده کرد.